אז מה זה בעצם תכנית עסקית?
התכנית העסקית היא למעשה מסמך המראה את התכנון העתידי של העסק לטווח מוגדר של זמן. בתכנית מתואר מבנה העסק בפירוט, החל מהמוצרים והשירות הניתנים בו, כמו גם ספקים, ייצור, ניהול, בעלי תפקיד, שירות, מיקום וכד'. כמו כן, בתכנית העסקית נקבעים היעדים אותם העסק מעוניין להשיג, והאסטרטגיה העסקית והשיווקית בה העסק נוקט על מנת להגיע אליהם. בנוסף, בתכנית העסקית מוצגת תחזית ניהול תזרים המזומנים לטווח מוגדר (משתנה בין עסק לעסק בהתאם לגודל).
תכנית עסקית – למה זה חשוב?
תכנון עסקי מקדים הוא קריטי לבחינת הכדאיות הכלכלית של העסק ולהצלחה של כל עסק. עסק שלא מציב יעדים, ולא בונה אסטרטגיה עסקית ושיווקית מוגדרת מראש להגעה לאותם יעדים יתקשה להצליח ולאמוד את מצבו. עלינו להיערך מראש למגוון תרחישים אפשריים ולבנות דרכי התמודדות איתם. כמו כן, נצטרך להכין תחזית תזרים מזומנים פסימית כדי לא להיקלע למשברים לא מתוכננים בזמן פעילות העסק.
מתי צריך להכין תכנית עסקית?
הזמן הקריטי ביותר להכנת תכנית עסקית מפורטת ככל הניתן הוא כמובן לפני שפותחים את העסק. אם בתכנית העסקית נגלה שאין כדאיות כלכלית או ששולי הרווח אינם מצדיקים הקמת עסק, נמנע מעצמנו עוגמת נפש רבה ותסבוכות כלכליות. כמו כן, אם נצטרך לגייס אשראי להקמת העסק שלנו, נהיה מחויבים להציג תכנית עסקית לגוף ממנו נבקש את האשראי. תכנית עסקית שכתובה באופן לא מקצועי עלולה לטרפד את גיוס האשראי, ולמעשה למנוע מאיתנו לפתוח את העסק. מעבר לתכנית עסקית לפני פתיחת העסק, מומלץ מאד לבצע תכנית עסקית אחת לתקופה מסוימת (משתנה בהתאם לגודל העסק), ולרוב כדאי לבנות תכנית שכזאת בתחילת כל שנה.
האם כל אחד יכול להכין תכנית עסקית?
תכנית עסקית רצינית כוללת לרוב מודלים כלכליים כמו ניתוח SWOT או מודל PEST, ולכן רוב האנשים שרוצים לפתוח עסק נעזרים באנשי מקצוע שזהו עיסוקם. לכן, כשרוצים לפתוח עסק חדש או עומדים בפני גיוס אשראי, מומלץ מאד להיעזר בגורם מקצועי. באשר לתכנית העסקית שנבצע לעסק אחת לתקופה מסוימת, ניתן לבנות תכנית עסקית באופן עצמאי על בסיס התכנית העסקית הראשונית שבנינו בפתיחת העסק בליווי איש מקצוע, וזאת בהנחה שבעל העסק ניחן בראיה רחבה ומנהל את העסק שלו בצורה טובה.
במאמרים הבאים נעבור שלב שלב על כל חלקי התכנית העסקית, ונפרט על כל אחד מהשלבים.